Translate

неділя, 6 жовтня 2024 р.

Народження ложки...

 

В цьому дописі хочу показати мій процес виготовлення ложки. Не претендую на нав'язування своєї думки, я самоук тому якось ось так роблю свої вироби.

Для виготовлення ложок було використано свіжоспиляну деревину липи. Першим етапом розколюю спил на сегменти як на фото. Кількість виходить дивлячись на величину ложок і товщину стовбура.

По-друге сокирою надаю грубої форми заготовкам. Часто коли немає чіткої ідеї майбутніх ложок залишаю запас деревини для втілення задуму.

Потім ложкорізом вибираю грубу виїмку майбутнього черпала. Така обробка дає можливість не розтріскуватися заготовці при висиханні. Це діє не тільки для м'яких порід дерева - липа, верба, але й твердих - дуб, клен, фруктові.

Для зручності зберігання ножем-різаком зменшую масу деревини, придаючи майбутньому виробу грубої форми. Після цього можна сушити й зберігати деревину, не на сонці, до потреби в використанні.

Першим етапом підрізати нахил черпала для зручності використання ложки. Також зрізаю начисто майбутню ручку для зручності нанесення малюнка.

Вже є ідея створення нових ложок, підсохли заготовки й до роботи. До речі можна не чекати поки висохне деревина, а різати по-мокрому, але зачищати наждачним папером після підсихання. На підчищену лицьову сторону наношу малюнок олівцем.

Ідея знайшла себе в дереві. Ложки готові, для їх виготовлення використовую ложкоріз, ніж-різачок, різці для виготовлення геометричних візерунків й декоративного оздоблення. Потім все ретельно оброблюю наждачним папером зернистістю 100, 200, 300 +-.

Іноді для підкреслення декоративного оздоблення тоную руків'я ложок. Після висихання злегка оброблюю мінімальним наждачним папером й вони готові для покриття лляною олією. Коли висохнуть готові радувати й приносити користь.

Мирної Вам години й цікавих експериментів.